Zasnivanje i nega travnjaka

Da bi dobili kvalitetan i dugotrajan travnjak neophodno je da pratite par smernica.

Idealno vreme za zasnivanje travnjaka setvom kvalitetnog semena je rano proleće ili u jesen (tada su optimalni vremenski uslovi – dosta vlage u zemljištu, česte kiše, povoljna temperatura zemljišta i vazduha).

Priprema za setvu trave

Priprema zemljista za setvu trave

Neophodno je adekvatno pripremiti zemljište za setvu semena, izorati, prefrezirati ili prekopati i poravnati tlo. Kada mehanički usitnite zemlju poželjno je da grabuljama iznivelišete što ravnije. Površina mora imati blagi pad kako se voda ne bi zadržavala kasnije posle velikih kiša ili snega. Ukoliko morate dodavati zemlju, nabavite što plodniju i čistiju. Posle mehaničke obrade laganim valjkom prevaljajte celu površinu (npr. bure od 200 l napunite do 50-60 l). Ovako se poravnaju brežuljci, rupe, denivelacije. Ponovo lagano grabuljom iznivelišete i rastresete zemlju, ne više od 1 cm.

Setva trave

Setva trave

Seme trave se najčešće seje iz ruke ravnomernim razbacivanjem. Nakon setve semena možete ponovo lagano proći grabuljom ili opciono da se preko semena trave naspe tanak sloj fine zemlje ili peska (do 1 cm). Nakon toga se posejana površina povalja malo težim valjkom kako bi seme uhvatilo kontakt sa zemljom.

Navodnjavanje

Navodnjavanje travnjaka

Nakon setve, ukoliko je suva zemlja, zaliva se finim prskalicama bez jakog mlaza kako bi setveni sloj od 1-2cm bio vlažan. U zavisnosti od godišnjeg doba i samog vremena to se obavlja od 1-5 puta dnevno. Ukoliko u prestojećem periodu ima kišnih dana, magle, jutarnje rose, ne morate to raditi. Ta mera se obavlja sve do nicanja semena. Nakon nicanja travnjak se zaliva povremeno, u skladu sa vremenskim uslovima.

Košenje travnjaka

Kosenje travnjaka

Prvo košenje se obavlja kada trava dostigne 10tak cm. Za prvo, a i svako naredno košenje, koristiti što oštriji nož na kosačici. Košenje se obavlja redovno i skida se 1/3 lisne mase kako bi se formirao zdrav i negovan travnjak.

Nega travnjaka

Nega travnjaka

Ukoliko primećujete da travnjak nema jarku boju, a ima dovoljno vlage, neophodna je prihrana travnjaka. Najveću grešku koju možete da uradite za Vaš travnjak je prihrana nisko kvalitetnim đubrivima na bazi kana, ureje. Koristite kvalitetnije đubrivo. Travnjak redovno pratite, ukoliko se pojave korovi u početku ih je lako mehanički otkloniti ili korišćenjem selektivnih herbicida u savetu sa kvalitetnim fito zaštitarom. Najbitnije je da travnjak redovno kontrolišete i na vreme primetite sve nedostatke. Ako sve ispratite od početka do kraja, dobićete Vaš zeleni kutak koji ima nemerljivu vrednost kako estetski tako i ekološki.

Naručite seme trave

Odaberite seme trave prema Vašoj potrebi

Za odabir semena trave za Vaš vrt neophodno je da znate prvo površinu koju želite da zatravite, poziciju i stepen osunčanosti budućeg travnjaka, vreme i trud koji želite da uložite u održavanje istog. Seme trave možete naručiti direktno putem naše online prodavnice, pozivom kontakt telefona ili kupovinom lično u našoj maloprodaji.

Seme trave za dvorište

Seme trave za dvorišta je uravnotežena smeša sorti parkovskih trava univerzalne namene.

Seme trave za sunce

MACISTE Bottos seme trave za sunčane terene predstavlja mešavinu 3 vrste trava prilagođenih osunčanim površinama i terenima.

Seme trave za hlad

GIADA seme trave za hlad, renomiranog proizvođača Bottos iz Italije, je izbalansirana mešavina 3 vrste trava.

Za voćnjake i vinograde

Seme trave za voćnjake i vinograde Bottos je travna smeša za međuredni prostor u voćnjacima, vinogradima, plantažama.

Seme trave za nove travnjake

Travna smeša TUTTOPRATO od Lolium Perenna i Festuce Rubre, svetlo zelene boje, za stvaranje rekreativnih i dekorativnih travnjaka.

Seme trave za sportske terene

Travna smeša OLIMPIA je namenjena stvaranju dekorativnih travnjaka srednje tamno zelene boje, visokog kvaliteta.

Vrednosti koje negujemo

Zdravi proizvodi

Naše biljke redovno prolaze fitosanitarne preglede šumskih i fito inspekcija.

Kvalitet

Visok nivo kvaliteta proizvoda i usluga u oblasti hortikulture.

Modernizacija

Atraktivan (best buy) proizvod, lakši vid nabavke i dopremanja do krajnjeg korisnika.

Strast i razum. Stručnost i posvećenost. Istraživanje i ulaganja.

Ovo su nezaobilazne vrednosti porodice Bottos koja je za 150 godina stvorila referentnu tačku za ovo područje delatnosti.

Bottos logo

Danas se u samom srcu novog tehnološkog središta u provinciji Pordenone, rađa novi proizvodni pogon na više od 4500 m2 osmišljen kako bi osigurao maksimalni učinak skladno strogim uslovima optimizovane proizvodnje (lean production).

Naručite seme trave
Posetite Bottos sajt

Seme trave – dostava

Za online porudžbine obezbeđena je dostava na teritoriji Republike Srbije po najpovoljnijim cenama.

Naručite seme trave online